De RSG vindt een veilig leer- en leefklimaat met aandacht en zorg voor de leerling belangrijk. Voor vrijwel alle leerlingen wordt dit gerealiseerd in de normale klassensituatie, maar er zijn leerlingen die extra hulp nodig hebben. Deze hulp wordt gegeven door de volgende mensen:
De ondersteuningscoördinator
De ondersteuningscoördinator is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de leerlingbegeleiding vanuit het Exptertiseteam Ondersteuning binnen de RSG. Daarnaast is de ondersteuningscoördinator verantwoordelijk voor de instandhouding en verdere ontwikkeling van een goed functionerend en samenhangend systeem van leerlingenzorg.
- Mevrouw B. Runia
Kantoor: Lijsterbesstraat, A08
Telefoon: 06-55774916
e-mail: b.runia@rsgtrompmeesters.nl
De orthopedagoog
De orthopedagoog is een gedragswetenschapper die deel uitmaakt van het Expteriseteam Ondersteuning. De werkzaamheden zijn gericht op preventie, advisering, diagnostiek en beleid in het kader van passend onderwijs. De orthopedagogen zijn gedragswetenschappers die kunnen nagaan hoe het komt dat een kind lastig bepaald gedrag vertoont, weten alles van de normale reguliere en verstoorde ontwikkeling van kinderen en zijn deskundig op het gebied van dyslexie, prestatiedruk en de interactie tussen docent en leerling. De orthopedagoog kan o.a. gecertifieerde diagnoses stellen en testen afnemen. Het werkterrein bevat onder meer: (1) Preventie en ondersteuning; (2) Diagnostiek en behandeling; (3) Beleidsadviezen in het kader van passend onderwijs.
De dyslexiecoördinator
De dyslexiecoördinator ondersteunt leerlingen met lees- en spellingsproblemen (LSP) en dyslexie. Als dyslexie officieel is vastgesteld hebben leerlingen recht op extra faciliteiten die op maat geleverd worden.
De dyscalculiecoördinator
De dyscalculiecoördinator helpt leerlingen met hardnekkige problemen bij het aanleren en automatiseren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde.
Leerlingbegeleiders / Expertiseteam ondersteuning
Leerlingbegeleiding richt zich op de ondersteuning en begeleiding van leerlingen met specifieke ondersteuning behoeften op schools- en/of sociaal emotioneel vlak. Ook docenten kunnen bij het Expertiseteam Ondersteuning terecht voor pedagogische ondersteuningsvragen van leerlingen. Deze ondersteuning wordt gegeven vanuit het Onderwijs Atelier. Het expertiseteam bestaat naast leerlingbegeleiders uit een ondersteuningscoördinator, orthopedagoog, pedagoog, toegepaste psycholoog, zorgmentoren en een dyslexie- en een dyscalculiecoördinator.
Voor een artikel over ons exptertisecentrum klik hier
Schoolmaatschappelijk werker
De schoolmaatschappelijk werker heeft op school gesprekken met leerlingen. Nadat de leerling en ouders/verzorgers schriftelijke toestemming hebben gegeven wordt de leerling door de zorgcoördinator bij de schoolmaatschappelijk werker aangemeld.
De schoolmaatschappelijk werker werkt vanuit Sociaal Werk De Kop.
- Mevrouw K. Lubbers, schoolmaatschappelijk werker
De schoolarts en schoolverpleegkundige
Alle leerlingen van de tweede en vierde klassen krijgen een vragenlijst van de schoolverpleegkundige van de GGD Nederland. De leerlingen van de tweede klas worden uitgenodigd voor een gesprek c.q. onderzoek door de schoolverpleegkundige/-arts. Tijdens de aanwezigheid van de schoolverpleegkundige is er voor leerlingen van de andere klassen ook de mogelijkheid om een gesprek aan te vragen.
De mediators
Wat is mediation? Je bent in conflict geraakt en je komt er zelf niet meer uit; iedere poging tot een gesprek leidt tot meer ruzie. Mediation biedt dan uitkomst, want onder begeleiding van één van onze mediators los je jouw conflict snel op. Op school hebben we twee docenten die gecertificeerde mediator zijn. Zij hebben leiden ook elk jaar een aantal leerlingen op om te bemiddelen in conflicten met (bijna) leeftijdgenoten. Deze 'peer mediation' werkt ook uitstekend.
De Reboundmedewerkers
Een Reboundvoorziening biedt tijdelijke opvang aan leerlingen wie de ondersteuning die de eigen school biedt, niet langer toereikend is. Betrokkenheid van de eigen school gedurende het verblijf van een leerling in Rebound is een vereiste; de leerling blijft dan ook ingeschreven op de school van herkomst. De leerling volgt een programma waarin onderwijs en gedragsbeïnvloeding centraal staan. Het doel is terug te keren in het reguliere onderwijs, bij voorkeur op de eigen school, of anders op een andere school binnen het samenwerkingsverband.
Binnen het samenwerkingsverband maken CSG Eekeringe, het Linde College en de RSG Tromp Meesters gebruik van de Reboundvoorziening aan de Stationsstraat.
Het Zorg Advies Team (ZAT)
Het ZAT is een multidisciplinair overleg waar de complexere problematieken van een leerling besproken worden. Het ZAT geeft advies over de eventuele vervolgstappen. Nadat de leerling en ouders/verzorgers schriftelijke toestemming hebben gegeven wordt de leerling in het ZAT besproken.
Het ZAT bestaat uit:
- de zorgcoördinator
- de leerlingcoördinatoren
- de schoolmaatschappelijk werker
- de GGD jeugdarts
- de leerplichtambtenaar
- de orthopedagoog
Het ZAT komt elke zes weken bij elkaar onder leiding van de zorgcoördinator.
In onderstaande afbeelding is de onderlinge relatie binnen het zorgteam weergegeven. (Klik op de afbeelding om het te vergroten).
![]() |