Dinsdag 24 november hebben de leerlingen CKV uit 4 havo en 5 vwo een bezoek gebracht aan het Groninger Museum, het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) en een atelier. In het Groninger museum hebben de leerlingen een rondleiding gehad door het zeer fraaie museum. Tijdens de rondleiding is de leerlingen iets verteld over het gebouw en hebben zij o.a. de tentoonstelling bezocht met werk van Joris Laarman, één van de meest opvallende ontwerpers in deze tijd. De leerlingen hebben meubels gezien (gegenereerd door slimme algoritmes), een levende lampenkap van genetisch gemodificeerde cellen met het lichtgevende gen van een vuurvliegje, de eerste open source 3D te printen stoel ter wereld, een robotarm die een metalen bank in de lucht last en een tafel geassembleerd uit 1.2 miljoen voxels. Hij is een vernieuwende kunstenaar die in zijn werk wetenschap en technologie integreert en daarmee vernieuwende kunst maakt. De foto’s laten het één en ander zien van de rondleiding.
De leerlingen hebben ook een bezoek gebracht aan het CBK, waar zij door een tweetal kunstenaars een rondleiding hebben gekregen. Hier hebben zij de dubbeltentoonstelling 'Mr. Mustafa & Vice Versa' bezocht. Mr. Mustafa is een tentoonstelling door drie jonge kunstenaars (Jimi Kleinbruinink, Mark Bakker en Jan Blank, waarin zij een installatie met bestaand en nieuw werk hebben gemaakt. Deze kun je ervaren als een installatie van één kunstenaar, maar ook als die van drie afzonderlijke. In Vice Versa (Alida Everts en Jet van Oosten) is een gehaakte vloerobject te zien waarin de kleur van de florale vormenwereld van Everts contrasteren in zwart en wit. Het niet-geduide werk van Van Oosten krijgt betekenis door de invloed van de natuurlijke vormentaal van Everts.
Tijdens deze rondleiding ligt de nadruk op vorm en ordening. Aan het eind van de rondleiding krijgen de leerlingen zelf de gelegenheid in groepjes een eigen kunstwerk te maken dat gebaseerd op beide principes. De foto’s laten iets van het proces en het uiteindelijke resultaat zien. Het spreekt vanzelf dat de leerlingen als volleerde kunstenaars aan elkaar hebben verteld wat ze gemaakt hebben en welk proces eraan vooraf is gegaan.
Ook stond een atelierbezoek op het programma. Tijdens dit bezoek zijn de leerlingen in direct contact gebracht met uitvoerende kunstenaars. Ze hebben kennis kunnen opdoen van de werkwijze van een actieve kunstenaar of kunstenares. Deze heeft verteld over zijn/haar werk, hoe iemand geïnspireerd raakt, wat iemand bezighoudt in zijn of haar werk. Sommige kunstenaars hebben de leerlingen iets van de door hen gebruikte technieken laten ervaren, waardoor de leerlingen nog meer gevoel en begrip kregen va het werk van de betreffende kunstenaar. Natuurlijk zijn er door de leerlingen ook vragen gesteld aan de kunstenaar. Soms ontstonden er zelfs geanimeerde gesprekken.
Na afloop van deze inspirerende dag, die helaas wat aan de natte kant was door de vele regen die dag, vertrokken de leerlingen wederom naar Steenwijk: vele ervaringen rijker samen met een bredere kijk op kunst, cultuur en museumbezoek. Het was een geslaagde dag met een grote groep leerlingen (rond de 170), die goed is verlopen.