De leerlingen natuurkunde in 5havo zijn op bezoek geweest bij IJsbeer Energie aan de Dolderweg in Steenwijk. IJsbeer Energie is een biomassacentrale en levert energie aan zo’n 6000 huishoudens op jaarbasis. Binnen het vak natuurkunde leren de leerlingen onder andere over energieopwekking, energietransport en de werking van een elektriciteitscentrale. De aanwezigheid van een elektriciteitscentrale in Steenwijk biedt een uitgelezen kans op een dergelijke centrale in de praktijk te bekijken.
Capaciteit van 12,5 MegaWatt
IJsbeer Energie is een dochteronderneming van Kvitebjørn Energi AS, een Noorse energiemaatschappij die verschillende biomassacentrales bezit en beheert. De biomassacentrale aan de Dolderweg heeft een capaciteit van 12,5 MegaWatt en produceert op elektriciteit uit houtsnippers. Per dag worden er gemiddeld vier vrachtwagens met houtsnippers uit snoeihout binnengebracht. Tijdens de rondleiding werd het proces van verbranding, opwarming van water tot stoom en de elektriciteitsopwekking uitgelegd. Dit proces werd mooi in beeld gebracht in de operatorsruimte waar op verschillende monitoren het proces wordt geregeld en gecontroleerd.
Rondleiding door de centrale
Ook kregen de leerlingen een rondleiding door de centrale. In de centrale komen houtsnippers binnen die worden verbrand in een grote oven. De vlammenzee was goed te zien door de kijkglaasjes die in de oven zitten. De stoom blaast uiteindelijk tegen een turbine aan. De turbine is gekoppeld aan een generator, dit is een grote dynamo. Deze generator produceert een spanning van 6300 Volt. Naast kijken kon er ook geluisterd worden, want naast elektriciteit produceert de turbine een enorm kabaal! De leerlingen hebben nu eens in de praktijk gezien hoe het proces verloopt van brandstof naar elektriciteit. Bovendien produceert de centrale ook nog eens duurzame energie. Door theorie en toepassing van deze theorie aan elkaar te verbinden, brengt dit de leerling verder in de kennis van natuurkunde.