Na een (bijna) voorspoedige busreis naar Den Haag (alleen het Prins Clausplein zat iets tegen) bereikten de leerlingen uit vwo 4 met hun docent CKV de eindbestemming Den Haag. De groep was in vier kleinere groepen verdeeld, zodat tegelijkertijd twee musea konden worden bezocht. Allereerst werd door groep 1 en 2 het Mauritshuis bezocht. Na een wandeling over het Binnenhof en langs de Ridderzaal bereikten de groepen het Mauritshuis. De leerlingen kregen de mogelijkheid het vernieuwde museum te bezoeken en vele hoogtepunten in de schilderkunst, die zij vaak uit leerboeken kenden, in het echt te zien.
Bekende schilderijen
Onder leiding van een museumdocent werd een aantal zeer bekende schilderijen bekeken, zoals 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer en 'De anatomische les' van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. Tijdens de bespreking van de schilderijen uit de Gouden Eeuw, is de bedoeling van de museumdocent dat de leerlingen de schilderijen beter gaan begrijpen. Er worden een aantal “beeldaspecten”, zoals kleur, licht en compositie, onderzocht. De rondleiding werd een combinatie van kijken, praten en (later) doen. De foto’s geven hiervan een beeld. Door middel van opdrachten aan het eind van de interactieve rondleiding wordt een koppeling gemaakt met hedendaagse kunst.
Ondertussen zijn groep drie en vier op bezoek in het museum Beelden aan Zee op Scheveningen. ’s Middags hebben zij de programma in het Mauritshuis gedaan.
Beelden aan Zee
Het programma in het museum Beelden aan Zee is geheel anders dan die in het Mauritshuis. Niet alleen de kunst is anders. Ook de aanpak is anders en worden de leerlingen op een andere manier uitgedaagd. Nadat de leerlingen iets over het museum en het gebouw hebben geleerd (o.a. dat Wim Quist de architect is en hoe het museum in de duinen is gebouwd), gaan de leerlingen op onderzoek uit in het museum. Dit onderzoek gebeurt o.l.v. een museumdocente. Er wordt gebruik gemaakt van de methode Visible Thinking. Deze manier van werken ondersteunt het leren door het stimuleren van kritisch en creatief denken over een onderwerp. De leerlingen worden hierdoor bewuster van hun eigen denken door dit denken zichtbaar te maken. Duidelijk is ook dat hier interactie belangrijk is. Hiertoe worden een aantal beelden uit de tentoonstelling in samenspraak met de leerlingen besproken.
Exposities
Daarnaast bezoeken de leerlingen nog een tweetal lopende tentoonstellingen in het museum. Op dezelfde wijze worden hier een aantal kunstwerken besproken en een aantal opdrachten gedaan. Op deze wijze hebben de leerlingen de expositie rondom het skelet bezocht. De kunstenaars die exposeren gaan uit van de gedachte dat het skelet de armatuur van het lichaam is in de hedendaagse beeldhouwkunst. Zij gebruiken het menselijk lichaam om juist iets te zeggen over de binnenkant, het lichaam is de drager van het gevoelsleven en van maatschappelijke en politieke omstandigheden. Voorafgaand aan dit onderdeel hebben de leerlingen de tentoonstelling van Iris le Rütte bezocht. Deze beeldhouwster, dichteres en kunstenares toont beelden en tekeningen m.b.t. Daphne, een vrouwelijke figuur die uitgroeit tot een boom. De foto’s laten wederom een beeld zien van dit bezoek en deze museumles.
Na afloop van deze CKV-lessen op locatie mogen de leerlingen nog even wat vrije tijd doorbrengen op het strand en de boulevard, waarna de reis huiswaarts een aanvang neemt. Zonder files bereiken de leerlingen iets eerder dan gepland Steenwijk. Het was een aangename en leerzame dag, die bovendien gezegend werd door een heerlijk zonnetje en een lekkere temperatuur.